Uncategorized

6 Tips voor een goede relatie met je stiefkinderen

Het klinkt als een sprookje. Je ontmoet een leuke man of vrouw en jullie gaan daten. Het klikt tussen jullie en na een tijdje besluiten jullie om samen verder te gaan. Maar de relatie met je stiefkinderen verloopt niet fijn en dit zorgt ook voor spanningen tussen jullie zelf. In dit artikel lees je een aantal tips hoe je daarmee om kunt gaan, in de hoop dat de relatie met je stiefkinderen snel weer goed gaat komen.  

Tip 1: Ze zien jou als bedreiging 

In de beleving en de wereld van een stiefkind ben jij vaak een bedreiging die ineens hun huis komt binnenvallen. Als jij beseft dat jij voor een kind een bedreiging bent, en daar heel terughoudend en meelevend op reageert, dan zal dat sneller het ijs breken dan dat je binnenstormt met ‘ik ben de nieuwe partner, en ik kom hier wonen en daar moet je het maar mee doen.’ 

Het is voor jou misschien niet zo heel prettig, maar het is een normale reactie van een kind en daar zul jij het voorlopig even mee moeten doen. 

Tip 2: Laat zien dat je ze leuk vindt 

Wil jij leuk gevonden worden door je stiefkinderen? Of ga jij ervoor zorgen dat jij hen leuk vindt? Het zal vanuit jou moeten komen. Jij stapt ineens het leven van een kind binnen en die gaat dat in veel gevallen echt niet leuk vinden. Ze gaan jou niet leuk vinden. Pak het rustig aan en ga voorzichtig met de kinderen om. Toon begrip voor de kinderen en geef hen de tijd om aan jou te wennen. En als jij laat zien dat jij de kinderen leuk vindt, dan gaan ze vast en zeker ook jou leuk vinden.  

Tip 3: Speel niet de baas 

Jij bent de nieuweling in huis en komt ineens het leven van een kind binnenvallen. Als jij dan ook nog eens de moeder of de vader gaat uithangen dan stoot je daar de kinderen alleen mee af. Speel niet de baas, maar stel je ondergeschikt op. Jij hoeft je niet gelijk verantwoordelijk te voelen voor de opvoeding, dat is in eerste instantie nog steeds voor de vader/moeder. Draai de rollen eens om; laat het kind de baas zijn in huis en vraag aan hen toestemming. Houd rekening met de wil van het kind en daarmee zul je alleen maar meer respect verdienen. En zo win jij het vertrouwen van je stiefkinderen. 

Tip 4: Niet persoonlijk aantrekken 

In veel gevallen zullen stiefkinderen er alles aan doen om jou weer het huis uit te krijgen. Je zult het niet makkelijk krijgen. Besef je dat een kind in de voorgaande periode veel heeft meegemaakt. Een van de ouders is overleden of de ouders zijn gescheiden. Kinderen hebben al een grote verandering meegemaakt en willen geen vervanging van hun vader of moeder die weg is. Vaak willen ze hun eigen vader of moeder weer terug. Besef je dat jij een geheel eigen persoon bent en dat je hun vader/moeder niet kunt vervangen. Trek je veel dingen niet persoonlijk aan, de kinderen doen het niet expres. En realiseer je dat heel veel kinderen veel verdriet hebben en er ook niet goed mee om weten te gaan.   

Tip 5: Ga leuke dingen doen 

Nee, ga niet je stiefkinderen omkopen met cadeautjes, maar je kunt wel leuke dingen doen samen met de kinderen. In het begin is het niet verstandig om je helemaal met de opvoeding te bemoeien en daardoor krijg je de kans om echt even de leuke moeder/vader te zijn. Eigenlijk kun je het net zo zien als een opa of oma waarbij ook net iets meer mag dan bij de ouders zelf thuis. Geef eens een extra koekje. Lees een extra verhaaltje voor, voor het slapengaan, of ga eens ergens een ijsje halen of wat drinken. ‘Niet tegen je vader zeggen hoor 😉 ) 

Tip 6: Opvoeden? Dat komt later wel! 

Ga, voordat je het huis binnenkomt, een gesprek aan met je partner over de opvoeding van de kinderen. Zorg ervoor dat jullie verwachtingen over de opvoeding op één lijn liggen. Het is verstandig om je in eerste instantie niet al te veel met de opvoeding te bemoeien, maar zorg eerst voor een goede relatie met de stiefkinderen. Wel kun je je partner tot steun zijn in de opvoeding. Maar wees wel voorzichtig om kritiek te leveren op de opvoedstijl in huis.  

Opvoeden; dat komt dan later wel. En wellicht is het dan de tijd om met elkaar nieuwe regels te bedenken die in huis zullen gelden.  

Begrip, geduld en doorzettingsvermogen zijn de sleutelwoorden. Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor de partner en de kinderen. Gun het vooral de tijd! 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *